Op deze pagina verschijnt (ongeveer 2-3 maanden voorafgaand aan de Academy week) informatie over de sprekers/rolmodellen van de eerstvolgende editie. Hoewel een aantal rolmodellen en masterclasses (bijna) iedere editie terugkeren, wordt het programma ook voorzien van ‘nieuwe’ rolmodellen – en daarmee telkens opnieuw uitgevonden. Kun je niet deelnemen aan de eerstvolgende editie, maar wil je alvast inschrijven voor de editie daarna, dan kunnen de sprekers en masterclasses van een latere editie dus nog wijzigen.
Sandra van Heukelom-Verhage is sinds april 2021 bestuursvoorzitter van Pels Rijcken. Sandra studeerde civiel recht en staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Ze is onder meer verantwoordelijk voor de strategie van kantoor en zet zich in dat kader in voor Diversiteit en Inclusie, een Open Kantoor Cultuur, Duurzaamheid en het continueren van de excellente dienstverlening van Pels Rijcken. Sandra is tevens advocaat-partner in de secties Bestuursrecht en Innovatie, Privacy en Technologie van Pels Rijcken. Ze bekleedt daarnaast diverse nevenfuncties, zoals voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kirchheiner Stichting, vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Achmea Rechtsbijstand, voorzitter van de Strategisch Adviesraad ICT, Strategy & Policy (ISP) van TNO en lid van de Raad van Advies van ECP. Sandra spreekt tot slot regelmatig op (internationale) congressen, publiceert, blogt en participeert in diverse vrouwennetwerken. Tijdens de Young Lady Business Academy geeft Sandra een masterclass over haar ervaringen en het leiden van een organisatie in tijden van crisis en zal vanuit haar ervaring vertellen over het belang van een heldere Purpose, Missie, Kernwaarden en Strategie voor organisaties.
Margriet Vonno is ambassadeur, diplomaat, coach en spreker. Sinds augustus woont zij in Canada als ambassadeur voor Nederland. Haar professionele loopbaan bracht haar eerder naar verschillende landen in Europa en van Amerika tot aan Azië, waar zij werkte aan diverse projecten vanuit haar kracht om verbinding en samenwerking te creëren. Ook daar waar ogenschijnlijk (veel) tegenstelling bestaat. Volgens Margriet begint samenwerking met jezelf (durven) openstellen voor de perspectieven van een ander en het begrip dat opvoeding en locatie invloed hebben op het perspectief dat iemand inbrengt. ‘Luisteren is vaak effectiever dan zenden’ is dan ook een van haar gouden regels. Tijdens de Academy week in november zal Margriet tijdens een terugkeerbezoek aan Nederland langskomen bij de Young Lady Business Academy voor een inspiratiesessie over haar loopbaan, functie als diplomaat én inzicht geven in haar ‘geheime skillset’ die cruciaal is voor een succesvolle samenwerking tussen verschillende culturen. Niet alleen handig voor een internationale carrièredroom (of wanneer jij zelf nadenkt over het ambassadeurschap), maar: anno 2024 voor iedereen superwaardevol!
Antoinette Leerdam is coach, auteur, docent, ondernemer, adviseur, NLP-specialist, FLP-therapeut maar bovenal: een echte wegwijzer in onderwijsontwikkeling met een passie voor talentgedreven werk. Haar existentiële en genre-overstijgende manier van onderzoeken leidde tot bestsellers (studieboeken als Money en Who the heck am I?), een future builders academy en talloze vernieuwende onderwijskundige inzichten en concepten die inmiddels in binnen- en buitenland worden toegepast. Tijdens haar werk over vond ze nieuwe manieren om een unieke set van talenten te identificeren, activeren en ontwikkelen, die je richting geven in je leven, studie en werk. Door haar ervaring als docent weet zij daarnaast als geen ander wat er omgaat bij de Young Ladies, omdat de leeftijdsgroep aansluit op die van haar studenten. Antoinette geeft tijdens de Young Lady Business Academy een masterclass over wat ze heeft ontdekt, waarom het kennen van je kerntalent(en) je voordelen biedt – en hoe je daar zelf naar op zoek kunt gaan.
Na een studie geschiedenis en Europees recht Starte Anne Pleun in 2015 haar bedrijf Paper / on the Rocks (B-corp) vanuit haar persoonlijke missie om de papierindustrie te verduurzamen. Al van kinds af aan is zij iemand waarbij het argument ‘zo doen wij dat nu eenmaal’ geen gehoor vindt. ‘Be the change you wish to see in the world’ lijkt haar dan ook beter op het lijf geschreven: met haar bedrijf biedt Anne Pleun een ‘boomvrij’ alternatief voor papier van restgrondstoffen uit de bouwsector en landbouwindustrie. Na een succesvolle eigen productlijn, werkt zij inmiddels samen met verschillende internationale merken die zijn overgestapt naar het duurzame alternatief van steenpapier. Toch gaat haar verhaal niet alleen over succesvol ondernemerschap, het binnenhalen van financiering of hoe zij de weerstand in een reeds gevestigde industrie heeft overwonnen. In 2022 werd Anne Pleun getroffen door een herseninfarct dat haar wereld letterlijk ‘op zijn kop’ heeft gezet. Van de ene op de andere dag kon zij niet meer praten of zien – en zat er niets anders op dan tijdelijk afstand nemen van haar levenswerk. Inmiddels is zij voor 80% hersteld en heeft zij haar functie als CEO en persoonlijk leven op een nieuwe manier ingericht. Niet geheel onverwacht met een nieuwe (impact)missie erbij: om haar inzichten en acceptatie over de grenzen, maar ook het (her)vinden van persoonlijke veerkracht met anderen te delen. ‘Hoe je leven loopt is niet altijd jouw keuze, en ook niet jouw fout. Die zachtheid, naar elkaar en naar onszelf, mogen we meer omarmen.
Sinds maart dit jaar is Janny Knol korpschef van de politie. Daarmee geeft ze leiding aan de grootste overheidsorganisatie van ons land, met maar liefst 65.000 medewerkers. Een organisatie waar ze bijna 35 jaar geleden begon als agent op straat in Deventer. Haar motivatie om bij de politie te gaan werken, lijkt op die van veel van haar collega’s. Ze werd aangetrokken door de combinatie van hulpverlening én actie en de motivatie om onrecht te bestrijden. Janny vervulde tal van functies binnen de politie, op vele plekken in het land. Onder meer als teamchef, directeur Opsporing, projectleider High Impact Crime, plaatsvervangend politiechef in Noord-Nederland en politiechef van de Eenheid Oost-Nederland. Ook was ze docent aan de Politieacademie. “Mijn loopbaan is geen uitgestippeld pad, maar ik maak wel altijd heel bewust keuzes”, aldus Janny. Tijdens haar inspiratiesessie bij de Young Lady Business Academy zal zij ingaan op welke keuzes ze – in werk en privé – heeft gemaakt, hoe het is om leiding te geven aan zo’n grote organisatie en je meer te vertellen over “Stevig staan” – haar visie op politiewerk – in een samenleving waarin de tegenstellingen steeds groter worden.
Bas is auteur van ‘Authentiek leiderschap, ontdek en leef je missie’. Samen met zijn collega’s van de organisatie Authentiek Leiderschap begeleidt en adviseert hij het hoger segment leidinggevenden, zowel individueel, in teams als hele organisaties, naar een meer high-performancecultuur. Deze ontwikkeling gaat altijd over de as van leiderschap. Bas zegt hierover: ‘Leiders hebben nog onvoldoende door welke effectieve en helaas ook ineffectieve impact ze kunnen maken op de cultuur en de proactiviteit van organisaties, er ligt een wereld aan mogelijkheden voor ze klaar’. Zijn manier van aanpak kenmerkt zich door een no-nonsensebenadering. Bas doceert tevens ‘Authentiek Leiderschap & boardroom dynamics’ als bestuursdocent op de universiteit Nyenrode. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Koninklijke Militaire Academie en mocht binnen de Landmacht leidinggevenden opleiden. In 1993 heeft hij een overstap gemaakt naar het bedrijfsleven en is in 1996 begonnen met zijn eigen organisatie. De missie van Authentiek leiderschap is ‘verborgen authentiek potentieel ontsluiten en verbinden’. Bij YLBA spreekt Bas over de key-takeaways voor je carrière en werkgeluk. Zodat jij (jezelf of anderen) leiding kunt geven – vanuit jouw authentieke zelf.
Nancy Tromp richtte na de dood van haar man in 2017 de EvE Foundation op, een stichting die zich richt op jongeren tussen de 14 en 24 jaar die één of beide ouders zijn verloren. Inmiddels heeft de EvEFoundation al tientallen jongeren begeleid en opent de Foundation, naast de locatie ’t Gooi, ook haar deuren in Amsterdam en Maastricht. Haar grootste passie is communicatie. Sinds jaar en dag coacht en traint zij vanuit haar bedrijf Purple ID managers en directeuren met als specialisatie de kracht van non-verbale communicatie en emoties. Nancy leert de boodschap beter over te dragen, strategischer te acteren, met meer gemak te managen en meer waarde toe te voegen aan de ontwikkeling van anderen. Authenticiteit zonder trucs is haar credo en de focus van haar masterclass bij YLBA.
Finance Professional Leontien is regiodirecteur Bouw & Industrie Noord-West bij ING. Zij studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen en begon haar carrière in de financiële sector als trainee bij ABN AMRO. Met ruim 20 jaar ervaring bij ABN & Deutsche Bank in diverse rollen op het gebied van commercie en finance maakte zij 7 jaar geleden de overstap naar ING. Al sinds het begin van haar carrière zet zij zich met passie in voor het onderwerp diversiteit en vrouwelijk ondernemerschap. Vanuit die gedachte heeft Leontien een actieve bijdrage geleverd aan initiatieven zoals Women on the Move, FempowerYourGrowth en is zij op dit moment voorzitter bij Stichting Code-V: een alliantie tussen invloedrijke publieke en private organisaties die zich samen inzetten voor het bevorderen, versnellen en vergroten van voor vrouwelijk ondernemerschap in Nederland. Ook in haar huidige functie bij ING werkt zij nauw samen met ondernemers en weet zij als geen ander waar deze doelgroep behoefte aan heeft. Samen met haar collega Femke Schep verzorgt Leontien de masterclass ‘Geheimen van een krachtig ondernemersplan’.
Femke studeerde Industrial Engineering and Management aan de Universiteit van Twente en startte na haar studie met een traineeship in de bancaire wereld. Bij ABN AMRO en RBS vervulde zij verschillende posities binnen Corporate Finance en Relatiemanagement. Sinds 12 jaar werkt zij bij ING. Na verschillende leadershiprollen in het zakelijke segment en Risk Management geeft Femke nu leiding aan de afdeling Structured Lending. Samen met haar team houdt zij zich bezig met het mogelijk maken van financiering voor ondernemers in het MKB en de corporate sector. Met deze ervaring weet Femke haarscherp uit te leggen welke criteria van belang zijn in de beoordeling van (complexe) financieringsvraagstukken. Ook is Femke betrokken bij de samenwerking tussen ING en FemalexFinance: een recruitmentinitiatief voor vrouwelijk (young) talent in de bancaire sector. Tijdens de Masterclass bij YLBA helpt Femke je met een scala aan inzichten die de financiering van jouw ondernemersdroom mogelijk maken en wat de kenmerken zijn van een sterk ondernemersplan, maar ook kan zij je van advies voorzien wanneer je zelf overweegt om aan de slag te gaan in de financiële sector.
Maarten van Rossum is head of strategy bij &FLUENCE en strategisch adviseur aan het Cambridge Onderhandelaars Instituut. Dit is een spin-off van het Harvard-programma van onderhandelen, geleid door professor Robert Bordone. Maarten heeft jarenlang als diplomaat gewerkt voor de Nederlandse overheid in o.a. Brussel, Washington DC en Afghanistan. Aansluitend was hij voor een aantal jaar raadsadviseur van premier Mark Rutte. Naast ervaring binnen diplomatie & overheid is Maarten ook te vinden op de zakelijke markt en in de corporate sector. Zo is hij een aantal jaar Global Director of Public Affairs geweest bij HEINEKEN Company en levert hij een belangrijke bijdrage aan zijn vakgebied als voorzitter van het de Witt Institute for Advanced Negotiations. Maarten geeft masterclasses voor expertonderhandelaars op diverse opleidingsinstituten in Nederland en schreef als coauteur het boek “Toponderhandelaars”. Dit boek richt zich op de praktijk achter de theorie van onderhandelen. Zijn interactieve en skillsgerichte masterclass tijdens YLBA sluit hier op aan: zodat ook jij weet hoe je iedere onderhandeling met winst weet af te sluiten.
Naast eigenaar van Doets Reizen en initiator van de sociaal-maatschappelijke startup BuddyBold is Elske Doets oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA) en host van de Academy week. Ze heeft een onafhankelijke geest en een heldere blik op de toekomst van samenleving en economie, die ze op uitnodiging van onder meer NPO1, NPO2, Radio1 en BNR deelt in verschillende programma’s. Behalve de overtuiging dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen is een van Elske’s kernopvattingen dat een gelukkige, schone en succesvolle samenleving gebaat is bij (meer) vrouwen op sleutelposities. En dat die verschuiving niet oppervlakkig via quota moet worden opgelegd, maar alleen van onderop, via een initiatief als de Young Lady Business Academy, duurzaam en succesvol kan worden: door vrouwelijk talent maximaal ruim baan te geven. Inmiddels schreef Elske drie boeken, waarvan ‘De Leeftijdloze Samenleving’ (Atlas/Contact, 2023) de meest recente is. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing, of het nu over gender equality, overconsumptie of vergrijzing gaat. Met een brede glimlach omschrijft Elske zichzelf als ‘herderlijk’: ‘Ik stimuleer mensen een richting te kiezen, want elke keuze is mijns inziens beter dan geen keuze.’
Na het tegelijkertijd behalen van twee Masters (Internationaal Recht en Economie) maakte Monique vrij vroeg in haar carrière een totaal onverwachte beweging: ze ging presenteren bij de NPO. Het volgen van je eigen pad, soms tegen alle verwachtingen in, is wat zij nu, als leiderschapscommunicatie-expert bij de Speech Republic meegeeft en de basis vormt voor haar communicatie-trainingen. Als trainer en coach begeleidt Monique politici, ondernemers, wetenschappers, CEO’s, topmanagers, teams en high potentials in binnen- en buitenland impactvol communiceren en het vinden van hun eigen verhaal. Dit doet zij met een aanstekelijke energie, aandacht voor het individu en positieve feedback, waardoor zij zelfs de meest verlegen sprekers enthousiasmeert om het podium te pakken. Tijdens haar interactieve masterclass helpt Monique ook jou hiermee. O.a. gaat ze aan de slag met verschillende technieken en inzichten over communicatie en hoe jij (zelfs wanneer je dit spannend vindt) voor je eigen verhaal kunt gaan staan. Volgens Monique gaat impactvol communiceren dan ook vooral om durven: zeg jij waar het op staat en waar jij in gelooft als alle ogen op jou zijn gericht? Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek of bij een presentatie?
Laura Bas (1996) is een meervoudig prijswinnende changemaker, public speaker en dagvoorzitter. Na haar Jongerenambassadeurschap voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het behalen van haar Master in Culture, Organization & Management aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en deelname aan YLBA6.0 besloot Laura haar kennis omtrent jongeren en gelijke kansen op de arbeidsmarkt verder uit te breiden. Zo deed ze samen met generatie-expert dr. Aart Bontekoning onderzoek naar Millennials & Werk en adviseerde ze verschillende organisaties over jongerenparticipatie. Laura weet het publiek te overtuigen dat alle generaties ertoe doen, hoe we jongeren beter kunnen betrekken in organisaties én wat er nodig is om gelijke kansen te creëren voor mannen en vrouwen. Ze sprak onder andere al bij de Verenigde Naties, Unicef, Amref Flying Doctors, SheDecides, Girls not Brides en was jurylid voor de uitreiking van de Mensenrechtentulp. Haar expertise zet zij in om de bias over jongeren op de arbeidsmarkt te doorbreken binnen organisaties en maatschappij, maar ook helpt zij jong talent met inspiratie, tips en wet- en regelgeving via haar populaire Instagram- en YouTubekanaal @delaurabasboost. Tijdens YLBA verzorgt Laura een workshop over netwerken, de kracht van social media en hoe dit haar geholpen heeft om haar carrière vorm te geven.
Lies is vanaf de oprichting nauw betrokken bij de Young Lady Business Academy. Zij levert al sinds editie 1 een bijdrage als jurylid en begeleidt de deelneemsters waar nodig. Tevens verzorgt zij een masterclass op het gebied van mindset en zelfvertrouwen. Lies is in het dagelijks leven wandelcoach, trainer, vertrouwenspersoon en mediator in familiebedrijven bij Groep Holland coaching & advies. Daarnaast is zij docente voor de leergang vertrouwenspersonen bij Hogeschool InHolland. Ze is een verbinder, heeft een creatieve geest en beschikt over veel humor. Hiermee kan ze bij lastige onderwerpen tot de kern doordringen en geeft ze inzicht in belemmerende overtuigingen. Haar oprechte interesse, oordeelvrije benadering en energieke persoonlijkheid stelt de ander in staat om grote stappen te zetten naar een lichter leven.
Emily Jacometti, bekend om haar pionierswerk op het gebied van gamification en digitale educatie, is een toonaangevende ondernemer en spreker binnen de technologiewereld. Als medeoprichter van HackShield Future Cyber Heroes en Hero Center heeft ze zich ingezet om maatschappelijke impact te genereren door de kracht van spel en storytelling. HackShield, een innovatief spel dat kinderen leert zich te wapenen tegen cybercriminaliteit, heeft sinds de lancering in 2019 aanzienlijke erkenning ontvangen, waaronder de prestigieuze Computable Award voor het ICT-project van het jaar. Emily’s expertise strekt zich ook uit naar haar rol bij Flavour, waar ze als co-CEO verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van gamification- en storytelling-software die op grote schaal wordt ingezet voor educatieve en transformatieve doeleinden. Naast haar ondernemerschap is Emily ook actief als bestuurslid bij de Dutch Games Association, waar ze zich specifiek inzet voor de serieuze gamesindustrie in Nederland. Haar inzichten en ervaringen als vrouw in de technologie deelt ze regelmatig als spreker op conferenties en seminars, waar ze onderwerpen als ondernemerschap, gamification, hero-centered design en diversiteit behandelt. Tijdens haar YLBA Masterclass neemt ze je niet alleen mee in haar ondernemersreis, maar geeft ze je ook tips en inspiratie hoe jij storytelling en gamification kunt inzetten om jezelf én organisaties te motiveren, en van weerstand naar leerstand te bewegen.
Net zo licht als hij op zijn benen staat en met ogenschijnlijk gemak de duinen op rent, maakt Atakan, een inmiddels veelgevraagde ‘personal trainer’, contact met zijn cliënten. Behalve dat hij je op een fijne manier weet uit te dagen je fysieke grenzen op te zoeken, en er soms op een inspirerende maar gecontroleerde manier overheen te gaan, laat hij je intens genieten van het sporten en de omringende natuur. Inmiddels heeft Atakan, kortweg ‘Ata’, elf marathons gelopen, waaronder die van Chicago, Berlijn, Londen, New York en Tokio. Veel van zijn cliënten zweren intussen bij de aandacht, de aanmoedigingen en de brede glimlach van de natuurmens ‘Ata’, waardoor je letterlijk en figuurlijk (weer) in beweging komt.
Nicky Roodnat is jongonderneemster en oud-YLBA-deelneemster. Direct na haar studie richtte zij Roodnat Telemarketing op, vanuit haar studentenkamer in Rotterdam. 3,5 jaar later runt zij een volwaardig bedrijf met een kantoor in het centrum. Samen met acht collega’s helpt ze andere ondernemers met de volledige ontzorging van sales en service in de breedste zin van het woord. Daarnaast heeft zij een groot oog voor het maken van impact in haar directe omgeving door het bieden van kansen en het faciliteren van ontwikkeling voor jonge vrouwen in Rotterdam die zij een plek en mentorschap biedt in haar bedrijf. Onder andere hierdoor is zij dit jaar genomineerd voor de SHE-LEADS Awards, welke worden uitgereikt aan een opmerkelijke vrouwelijke oprichter, die een positieve impact creëert met haar onderneming. Tijdens haar workshop- & pitchcompetitie helpt zij jou aan een sterke elevatorpitch. Of dit nu gaat over jezelf’verkopen’ in de zoektocht naar je eerste baan, een conceptvoorstel over de bühne krijgen, of een duidelijk verhaal vertellen bij het vermarkten van producten of diensten.
Frances Roselaar is yoga- en breathworktrainer, transformatie- en mindsetcoach voor (young)professionals. Ze studeerde aan de pabo en Schoevers en werkte tien jaar als executive assistant bij o.a. Philips, in de IT-branche en als personal assistant voor verschillende CEO’s. Met evenveel aandacht begeleidt zij sinds vijf jaar individuen en groepen vanuit haar eigen coachingspraktijk naar een leven vol zelfvertrouwen en veerkracht. Weten hoe je tot stilstand kunt komen om vervolgens met aandacht te starten aan een nieuwe dag, maar ook het mogen inbouwen van ‘tijd voor jezelf’ in een druk bestaan of carrière is volgens haar een van de belangrijkste skills van deze tijd. Frances volgde verschillende opleidingen op het gebied van yoga, reiki en holistisch coachen en specialiseerde zich voor de zakelijke markt in burn-outcoaching en stressreductie. Haar motivatie om anderen te helpen op deze thema’s komt voort uit haar persoonlijke ervaring met onzekerheid, perfectionisme en het regelmatig wegcijferen op werk- en in de privésfeer. Ze overwon een depressie, paniek- en angststoornis en gebruikt de lessen die zij heeft geleerd in haar begeleiding, waarbij zij niet schuwt om open te zijn over haar eigen ervaringen. Bij YLBA verzorgt Frances een workshop yoga, meditatie & breathwork die jou helpt om rust te vinden, dichter bij jezelf te komen en nieuwe energie brengt.
Met meer dan 12 jaar aan nationale en internationale werkervaring bij diverse organisaties, haar Executive MBA-studie en certificering als ‘brain-based’ coach bij het gerenommeerde NeuroLeadership Instituut, begrijpt Daphne Feller als geen ander met welke uitdagingen professionals en bedrijven worden geconfronteerd. Als oprichter van BrainExplainers adviseert zij organisaties over de inzet van neuropsychologische inzichten in het bedrijfsleven, om teams te helpen evenwichtiger en meer mentaal gefocussed te worden én te blijven – door het toepassen van een concrete en op wetenschap gebaseerde aanpak. Ook tijdens YLBA vertelt zij over de werking van het brein, bias, ‘Waarom we doen wat we doen’ én hoe je jezelf kunt trainen om meer doelgericht en met emotioneel evenwicht aan de slag te gaan. Over leiderschap en welzijn in relatie tot neurowetenschappen raakt zij zelden uitgepraat. Ze is moeder van twee jonge dochters, beklom in 2018 de Mont Blanc en is een gecertificeerd neuro-coach.
Altijd gekenmerkt als enthousiast, zeer energiek en een topvrouw met een mening. Maar: naarmate de jaren verstreken begon Annemarie steeds meer conflictvermijdend gedrag te tonen. Vooral zakelijk. Aardig gevonden worden, vanuit een grote onzekerheid. De laatste jaren lag ze vaak wakker, raakte zichzelf eigenlijk kwijt, en daar waar iedereen keek naar haar voor besluitvorming, had zij die ochtend nog niet eens kunnen besluiten wat ze moest aantrekken! Vertrouwen op ratio in plaats van intuïtie werd haar modus., zo erg dat ze op het laatst op zaterdagochtend al gespannen raakte dat het bijna maandag was. Sterker en zelfverzekerder worden lukte – door direct een mentor en een psycholoog in te schakelen, en heel veel te lezen en te leren. Dankzij de kracht van routine en op zoek gaan naar zingeving op basis van haar eigen ‘why’ koos zij een nieuw pad, nam zitting in verschillende Advisory Boards (waaronder die van YLBA) én heeft Annemarie (inmiddels weer enthousiast en energiek) een uiterst praktische methode ontwikkeld, waarmee zij als Executive Mentor vrouwen in topfuncties begeleidt. Ze noemt dit ‘Vrouwen die soms even de weg een beetje kwijt zijn, maar zeker niet verdwaald’. Tijdens het programma deelt Annemarie haar inzichten tijdens 1-op-1-coachmomenten. Weten waar je écht goed in bent, wat je graag doet, maar vooral ook: wat je niet leuk vindt: Volgens Annemarie is dat de sleutel naar zelfinzicht, zelfvertrouwen en echt zelfleiderschap – en daar kun je niet vroeg genoeg in je carrière mee beginnen.
Erik-Jan heeft jarenlange ervaring in retail en is sinds 2017 de CEO van Zeeman. Voor Zeeman werkte hij onder andere bij Ahold, C1000 en Nutricia. In 2022 werd hij gekozen tot Retail Executive of the Year. Naast commissaris bij Goossens Wonen & Slapen is hij ook als adviseur betrokken bij Heemskerk Fresh & Easy. Erik-Jan is zeer maatschappelijk betrokken, zo ook op het gebied van duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit. Hij gelooft dat bedrijven alleen duurzaam kunnen blijven bestaan als ze op basis van een goed financieel fundament hun verantwoordelijkheid in de maatschappij nemen. Dat wil zeggen, zowel zorgdragen voor iedereen die in de keten afhankelijk is van het bedrijf, als zuinig zijn op de planeet. Erik-Jan is overtuigd van het belang van meer diversiteit in de boardroom en levert bijvoorbeeld een bijdrage aan SER Topvrouwen netwerk, maar ook in het MT bij Zeeman zitten dan ook drie vrouwen. Hoe hij zijn verschillende functies en betrokkenheid combineert?: “Mensen denken vaak dat leiderschap gaat over leidinggeven aan anderen, maar het gaat om leidinggeven aan jezelf.” In verbinding zijn met jezelf en volledig kunnen accepteren wie je bent. Erik-Jan groeide op in Overijssel, studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen, woont samen in Zeist en heeft een samengesteld gezin met vier kinderen. In zijn vrije tijd loopt hij hard, doet aan padel en wandelt en leest hij graag.
Laila Ait Baali (1983) is de directeur van Vereniging NOV, het netwerk van en voor vrijwilligersorganisaties in Nederland. Voorheen was zij de directeur van WO=MEN Dutch Gender Platform. Hoe kun je jouw carrière vormgeven wanneer je impact wilt maken vanuit je persoonlijke drijfveren? Laila begon haar carrière als wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid. Na 5 jaar bij de Rijksoverheid heeft zij de overstap gemaakt naar het maatschappelijk middenveld, waarbij diversiteit, samenwerking en sociale transformatie centraal staan. Naast NOV en WO=MEN heeft zij onder andere ook gewerkt voor Mama Cash, het oudste internationale vrouwenfonds, als programme associate Africa and the Middle East. Laila neemt je mee in haar verhaal waar zij werkt aan transformatie in de maatschappij. Waar samenleving en bedrijven diversiteit omarmen, en impact een grotere rol mag spelen dan de jaarcijfers.
Julia begon in 2015 met social media als creatieve hobby en werkt inmiddels al jaren als social media manager, mentor en creator. Ze startte meer dan 8 bedrijven en ontdekte wat wel, maar ook wat niet werkt op social media en in business. Naast het maken van content en het geven van workshops heeft ze ook een coachingsstudie, een opleiding Taal & Communicatie en een minor Entrepreneurship afgerond. Tijdens deze editie van de YLBA zal zij een workshop geven over hoe je kan groeien op social media en geeft ze praktische tips over online ondernemen. Je leert van haar hoe online profileren jouw bedrijf, personal brand of persoonlijke missie mogelijk maakt. Met praktische tips, insights in de laatste trends helpt zij Young Ladies te begrijpen waar de kansen en risico’s liggen binnen social media, zowel op (online)ondernemersgebied, maar óók om sneller draagvlak te creëren vanuit een missie om niet omzetgericht, maar als influencer maatschappelijke impact te maken.
Nathalie wordt ook wel dé Pitch Queen van Nederland genoemd. Zij krijgt er energie van om mensen binnen een korte tijd tot de kern van hun boodschap te laten komen. Platte verkooppraatjes komen er bij haar niet in: “Een pitch is geen monoloog, maar de start van een dialoog”. Inmiddels heeft zij ruim 10.000 mensen getraind en is ze regelmatig als pitchexpert te zien in de media. Als eigenaresse van de Pitch Academy geeft Nathalie trainingen en werkt ze samen met haar team aan hun gezamenlijke droom: Nederlanders en Vlamingen de allerbeste pitchers ter wereld maken! Nathalie verzorgt tijdens de Academy week een bevlogen masterclass op de vrijdag als afronding van het programma. Hier helpt zij de deelneemsters om de puntjes op de i’ te zetten. De uitdaging? Het aanscherpen van je pitch/professionele droom – op basis van alle lessen en masterclasses die tijdens YLBA 13 voorbijkomen.
“Anders zijn is ook een kracht.” Juist door jezelf te omarmen, jezelf te durven zijn, zul je zien dat je ook door anderen omarmd zal worden. En dat geeft je ook het lef om de deur open te houden voor anderen. Deze quote laat zien wat Brittany drijft als Interne Communicatie Specialist bij Zeeman. Een rol waarin zij de perfecte balans vindt tussen haar sociale waarden en professionele ambities. Ooit begonnen als 18-jarige weekendhulp bij V&D, viel zij op door haar vastberadenheid en aanleg voor leiderschap en maakte ze een snelle doorgroei naar haar eerste communicatiefunctie binnen het bedrijf. Een leidinggevende functie liet vervolgens niet lang op zich wachten. Na een zijstap bij Blokker als Projectmanager Operations zette zij haar communicatie-expertise breed in bij maatschappelijk betrokken organisaties, zoals Stichting Burennetwerk en Stichting Meander-Prokino (zorg voor het jonge kind). Brittany woont in Amsterdam. In haar vrije tijd leest, schrijft, danst en reist ze graag. Ook maakt ze graag mooie herinneringen met vrienden en familie. Tijdens YLBA vergezelt ze Erik Jan Mares tijdens de masterclass ‘Het stuur in handen nemen’.
Fenna is een 22-jarige AI-ondernemer die de grenzen van innovatie verlegt met haar bedrijf, ETNA Tech. Met haar expertise helpt ze bedrijven de mogelijkheden van AI te ontdekken en biedt ze op maat gemaakte, revolutionaire tools die hun bedrijfsvoering transformeren. Haar deelname aan de twaalfde editie van de Young Lady Business Academy was een keerpunt; ze heeft haar doelgroep en marktsegment met indrukwekkende precisie aangescherpt, wat haar in staat stelt om zich nog dieper te specialiseren in haar vakgebied. Samen met Elske Nijhof geeft zij een masterclass tijdens YLBA 13 over hoe jij, ongeacht je professionele droom, ook net zo snel én met meer effectiviteit kunt werken, door de tech-tools in te zetten die zij bij ETNA Tech ontwikkelt.
Elske Nijhof is data- en AI-consultant bij Accenture. Hij studeert momenteel Data Science and Entrepreneurship bij de Jheronimus Academy of Data Science, heeft een achtergrond als wiskundige én past haar datagedrevenheid toe in haar rol binnen YLBA’s raad van Advies. Na haar deelname aan de YLBA-7 heeft ze als missie om meiden de charmes en kracht van technologie te laten inzien. Want: ”We moeten af van het saaie en stoffige imago dat wiskunde, tech en Artificial Intelligence (AI) nog af en toe met zich meebrengt”. Tijdens de workshop die ze samen met alumni Fenna Kiewiet de Jonge geeft, legt ze uit waarom kennis over dit vak voor iedereen belangrijk is. En omdat Elske ervan overtuigd is dat je het beste leert door ook te doen, ga je tijdens de masterclass direct zelf aan de slag met het opzetten van je eigen machine learningalgoritme.
We leven in een wereld waar de nadruk veelal ligt op de buitenkant, waardoor we onbewust vergeten om bewust in te checken bij onszelf om te zien wat er écht aan de binnenkant gebeurt. Als (private) yogateacher ondersteunt Krystel haar studenten om te leren leven vanuit het hart in plaats van het brein. Bewust durven om op de pauzeknop te drukken, leren voelen en luisteren naar wat we diep van binnen echt willen in plaats van automatisch te analyseren. Je ware zelf leren kennen, waardoor je sterkere en een scherpere mind ontwikkelt. Niet alleen je mind, maar ook je lichaam, want Krystel geeft als functional vinyasa & yin teacher graag toegankelijke lessen met pit. Echter vindt ze het belangrijker hoe een pose voor jouw lichaam voelt (en wat voor benefits dit geeft) dan hoe deze eruitziet. Naast haar passie voor yoga is Krystel in het dagelijks leven ook actief voor haar eigen PR- en marketingbusiness.
Aafke Zeldenrust is een oud-deelneemster van de YLBA en komt uit Groningen. Daar rond ze naast haar behaalde master Finance nu ook de master Juridische Bestuurskunde af. Ook startte zij tijdens haar studententijd met beleggen door deel te nemen aan een investeringsteam. Maatschappelijke vraagstukken die raken aan de financiën, de financiële markten en beleggen houden haar bezig. Aafke vindt het een goede ontwikkeling dat jongeren meer interesse hebben in beleggen – maar belangrijk dat er ook voldoende aandacht is voor de risico’s. Zo deelde zij eerder bij NRC haar zorgen over de invloed van ‘finfluencers’ en maakt zij zich hard voor betere financiële voorlichting. Overzicht in je persoonlijke financiën en de mogelijkheden binnen de financiële wereld kunnen ingewikkeld lijken. Waar moet je beginnen als je meer grip wilt krijgen op geld? Samen met Eline Colijn geeft Aafke tijdens de masterclass ‘Financiële Zelfredzaamheid’ antwoord op deze vraag. Hoe je overzicht houdt over je inkomsten en uitgaven; waarom een financieel plan en budgettering je helpt om doelen te bereiken; én (wanneer je overweegt om te gaan beleggen): je met gedegen basiskennis – o.a. over risico’s, verschillen tussen EFT’s en trackers – maar ook met betrouwbare informatiebronnen weer naar huis gaat.
Eline Colijn heeft haar expertise op het gebied van investeren, financiële markten en blockchain-technologie opgebouwd tijdens haar bachelor of Science in Finance & Control aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar academische focus ligt op financiële modellering, waardering, equity research, asset management en impact investing. Met haar kennis van financiële markten en met haar vermogen om complexe financiële concepten toegankelijk te maken, sprak zij eerder al op de BeleggersFair. Niet alleen over haar financiële kennis, maar ook over de kansen voor vrouwen in de sector. “Onderzoek toont aan: investeringsteams met een goede genderbalans behalen hogere rendementen.” Dit is een belangrijke boodschap voor zowel ervaren financiële professionals als jonge vrouwen die hun pad willen vinden in de wereld van finance. Waarom dit zo is, en hoe zij haar eigen carrièrepad heeft uitgestippeld, vertelt zij je tijdens de Masterclass Financiële Redzaamheid, die zij samen met Aafke geeft. Dit natuurlijk naast Elines inhoudelijke bijdrage over beleggen. En hoe dit niet alleen interessant kan zijn voor je persoonlijke financiën, maar ook die van je bedrijf.
Renée Koudstaal is journaliste, imago- en stijlexpert. Zij schrijft voor verschillende media en deelt op haar eigen platform Renee-k haar leven tussen 2 steden: Amsterdam en Parijs. Na twintig jaar fulltime wonen & werken in Parijs leeft Renée inmiddels ook deels in Nederland waar zij actief is als imago- & stijlexpert voor professionals en bedrijven, waaronder het programma Women on Boards van Deloitte. In Parijs volgde Renee een commerciële studie en een opleiding aan een gerenommeerde Parijse filmschool, richtte haar eigen high-end event en PR-agency op en werkte jarenlang met opdrachtgevers uit de wereld van mode, beauty, media en politiek. Zij raakt niet uitgesproken over de niet te onderschatten rol die stijl en kleding spelen. Vandaar dan ook dat zij de Young Ladies meeneemt in haar wereld en hen tijdens haar masterclass de basisprincipes leert waarmee je jezelf (op jouw eigen manier) stijlvol, moeiteloos en duurzaam kunt kleden. Jezelf durven laten zien, dat is waar het volgens Renée om gaat, ook aan de start van je carrière.
In 2018 nam Digna van Zanten het stokje over als managing director van WPS. Een ambitieuze jonge vrouw aan het hoofd van een technische organisatie waar voornamelijk mannen werken. Alle ballen hooghouden als moeder van twee kinderen, partner en werkgever van een groot bedrijf is een uitdaging en voelde als een ratrace. Totdat ik realiseerde dat ik zelf de ontwerper ben van mijn leven. Wat als ik de ratrace zelf verander door middel van goed werkgeverschap dat impact heeft op het welzijn van mijn collega’s? Mijn persoonlijke missie is om werkgevers te inspireren om een positieve invloed te hebben op het leven van hun medewerkers. Omdat ik geloof dat mensgericht ondernemen zorgt voor duurzame winst. Het uiteindelijke resultaat? Minimaal verloop, makkelijker aantrekken van personeel, betrokken medewerkers en een hogere winst. Tijdens YLBA neemt Digna je mee in haar ondernemersavontuur en leert je dat het niet uitmaakt in welke branche (cultuur) je terechtkomt, of wat je leeftijd is, maar dat je met de juiste mindset & motivatie overal het verschil kan maken.
Schrijf je direct in voor YLBA in 2024 – deelname is gratis!
Inschrijven uiterlijk op:
Editie 13: 20 mei 2024 – inschrijvingen geopend
Editie 14: 20 oktober 2024
Kennismaking & pitch-rondes (digidates):
Editie 13: 6 & 7 juni 2024
Editie 14: 31 okt & 1 november 2024
Academy-week:
Editie 13: 24 t/m 28 juni 2024
Editie 14: 25 t/m 29 november 2024
Definitieve locatie Academy-week:
Editie 13: Dotslash Startup Hub in UTRECHT
Editie 14: Titaan Innovation Hub in DEN HAAG
Voorlopige finaledag YLBA 2024:
Editie 13 en 14: 6 of 10 januari 2025