Te braaf

Te braaf

Wat was het een overweldigende belevenis om ruim 60 alumni van de Young Lady Business Academy (YLBA) op één dag, in één ruimte, bijeen te hebben! En wat was er een prachtige verscheidenheid aan ambities, die op zo’n eerste alumnidag door elkaar loopt. De één bouwt aan een veelbelovend bedrijf met een voortreffelijk nicheproduct. De ander loopt warm om grote concerns straks groenere keuzes te laten maken. En een derde heeft al belangrijke stappen gezet om later minister te worden of CEO. Als ik zie welk energieniveau de dames mee brengen, twijfel ik er niet aan dat ze het ver gaan schoppen. Maar ik zou waarschijnlijk niet de oprichter van de YLBA zijn als ik niet steeds probeerde de Young Ladies nóg beter uit te rusten voor een stralende toekomst. En ze nóg meer instrumenten aan te reiken om hun gedroomde loopbaan te verwezenlijken.

Met dat doel voor ogen zou ik graag één aspect uit de alumnidag naar voren willen halen…

Léf!

Ofwel, de tegendraadse houding om niet steeds te doen of te zeggen wat er van je verwacht wordt, de wereld voortdurend te geven waar ze om vraagt, maar je eigen plan durven te trekken – of de rest dat nu leuk vindt of niet.

Ik zag, helaas, iets teveel braafheid op de alumnidag.

Omdat de bijeenkomst de aandacht had getrokken van de NOS werden diverse Young Ladies geïnterviewd. Altijd een prachtkans om kort, krachtig, kernachtig en voor een groot publiek te vertellen met wat voor unieks je bezig bent. En op die manier je eigen business of carrièrekansen positief te beïnvloeden. Want journalisten worden eerder enthousiast van iemand die van de gebaande afwijkt, blijk geeft van een eigen visie en daar prikkelende observaties bij levert, dan van iemand die binnen de lijntjes kleurt en, bang om iets verkeerds te zeggen, alles uitsmeert over nuances of uitleg. In het eerste geval – let maar op – komen ze terug of tippen ze een collega journalist (‘die moet je hebben!’), in het tweede geval haal je met een beetje pech de eindmontage niet.

Zo aarzelde een Young Lady of ze bepaalde gegevens van een zopas gesloten, grote deal al met de NOS zou delen. ‘Waarom niet?’ vroeg ik. ‘Het is toch een fantastische deal?’ Een jongen zou in hetzelfde geval geen moment aarzelen en de wapenfeiten, ook zonder al exact te kunnen zijn, met trots aan de microfoon toevertrouwen. Maar de Young Lady wilde zo eerlijk en volledig mogelijk zijn in wat ze zei, waardoor de impact snel verwatert.

Zó jammer.

Relevante wapenfeiten wél te noemen en in jouw voordeel te laten werken, dat hoognodige beetje extra lef te stimuleren, is precies wat YLBA tot een super noodzakelijke opleiding maakt!